Tuesday 31 January 2012

Tunnustust muusikuile

2011. aasta oli muusikaelus mitmekesine ja edukas. Kokkuvõtete tegemine toimub mitte ainult aruannete, vaid ka kollegiaalse tunnustamise vormis.

Tänavu 30-aastaseks saav Eesti Kooriühing oma 28.01.2012 aastakontserdil kuulutas välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiad. Nende hulgast olgu esimesena mainitud Aasta koor 2011 - kammerkoor Collegium Musicale, mille dirigent Endrik Üksvärav pälvis ka Aasta noore dirigendi tiitli. Ükski Eesti koor pole ühe aasta jooksul suutnud nii palju konkursivõite saavutada (Grand Prix, seitse esikohta, üks III koht ja kolm eripreemiat). Kultuuriminister Rein Lang andis üle tänukirjad konkurssidel edukalt osalenud kooride ja puhkpilliorkestrite dirigentidele.

Kultuurkapital andis sama päeva õhtul Pärnu Endlas üle oma aastapreemiad, sellest tegi telesaate ETV. Tõeliseks kõrgpunktiks nii videos kui elavas esituses sai muusika aastaauhinna pälvinud Anti Marguste elutark ja humoorikas esinemine. Veronika Portsmuth ja Raul Talmar said rahvakultuuri sihtkapitali aastaauhinna XI noorte laulu- ja tantsupeo eest. Sümpaatne oli ka, et arhitektuuri aastapreemia pälvis Juta Lember Peterburi Jaani kiriku interjööri eest.

Täiendavate tunnustus- ja toetusvõimaluste otsinguil algatas helikunsti sihtkapital UUSI STIPENDIUMIPROGRAMME.


Suur tunnustus tuli Eesti muusikutele ka Prantsusmaalt. Seoses festivaliga "Estonie tonique" pälvisid Prantsuse Kunstide ja Kirjanduse ordeni (l´Ordre des Arts et Lettres) helilooja Helena Tulve ja ansambli Vox Clamantis kunstiline juht Jaan-Eik Tulve, samuti Kultuuriministeeriumi asekantsler Ragnar Siil (vt pressiteadet 17.01). Evert Sundja oma bändiga ei saanud küll ordenit, kuid sai Eurosonicul käies vägeva meediakajastuse France 24-s.

Usun, et muusikutele jagub tunnustust lähiajal veel - nii presidendi teenetemärkide kui riigi kultuuripreemiate näol. Kultuuripreemiate kandidaatide seas oli neid üksjagu. Meil on, keda tänada ja tunnustada.

No comments:

Post a Comment