Monday 2 January 2012

Uusaastakontsertidest

Viini uusaastakontserti 1. jaanuaril juhatas tänavu maestro Mariss Jansons, kes enda tutvustamisel palus rõhutada mitte Lätimaist sünnipära, vaid kauaaegset elukohta - ehk et maestro on pärit sellisest väärikast muusikamaailma metropolist nagu Peterburi. Muidugi tekkisid sel puhul paralleelid Järvidega, kes just enda Eestiga seotust rõhutavad.

Mõnigi on küsinud minult, et miks ükski Järvidest pole tänaseni Viini uusaastakontserti juhatanud? Vastus minu meelest lihtne - Neeme ja algselt ka tema poegade tegevuse fookuses on olnud pigem Põhjamaad ja USA. Saksakeelses kultuuriruumis on nende tegevus aktiivsemaks muutunud alles viimase kümnendiga. Ja kui esinemised näiteks Berliini Filharmoonikutega on küll ka eestimaisesse telepilti jõudnud, siis Viini Filharmoonikutega on Järvide seos kahtlemata kordades episoodilisem kui 20 aastat viinlastega koostööd teinud Mariss Jansonsil. Aga küll nad jõuavad. Kristjan on seni olnud Järvidest kõige aktiivsem Viinis tegutseja.

Kellel ETV otseülekanne Viini uusaastakontserdilt 01.01.2012 nägemata jäi, saab seda vaadata korduses laupäeval, 07.01 kell 11.00 ETV-2-s.


Uusaastakontserdi kohalik analoog ehk 01.01 õhtul ETV eetris olnud Eesti Kontserdi ja Hennessy kontsert oli iseenesest originaalse kava ja heade esinejatega. Mustonen dirigendina tegi elektriseerivat show'd ikka täie raha eest. Aga mind jäi häirima kahe lõpuloo (Page-Plant'i duo "Immigrant Song" ja "Friends") esitlemisel see piiriderikkumise vasikavaimustus, mis sallivust jutlustas kuidagi ortodokssel kujul. See tundus ikka üsna kolklik, sest selliseid crossover-trikke on ka kõige mainekamad orkestrid ammu ära proovinud. Led Zeppelin on muidugi väärt rockiklassika ja konkreetsed seaded olid ka üsna talutavad, kuid kaste, milles neid välja pakuti, tundus provintslikuna.

No comments:

Post a Comment