Monday 16 November 2009

Balti rahvusooperite koostööst

Reedel, 13.11.2009 allkirjastati Estonia talveaias Rahvusooper Estonia, Läti Rahvusooperi ja Leedu Rahvusooperi koostööleping järgnevateks aastateks. Allakirjutajad olid vastavalt peadirektorid Aivar Mäe, Andrejs Žagars ja Gintautas Kevišas kultuuriminister Laine Jänese juuresolekul.

Leping puudutab teatritevahelisi külalisetendusi (nt 2011 Läti rahvusooper Tallinnas ja Estonia Riias), artistide ja tehniliste töötajate vahetusi (nt kevadel 2010 ühine audition solistidele), ühiseid produktsioone (nt suvel 2012 massiivne Verdi "Aida" etendus Vilniuse, Riia ja Tallinna Lauluväljakul) jpm. Rahastamist loodetakse sellise tegevuse jaoks leida Interregist jt EL fondidest.

Läti ja Leedu rahvusooperi delegatsioonid eesotsas peadirektoritega tutvusid kahe päeva jooksul Estonia tööga, kohtusid kultuuriministriga ja vaatasid ooperit "Wallenberg". Ühiselt leiti, et ooperikunst on sedavõrd kallis, et on põhjust Baltimaid käsitleda selle kontekstis tervikliku turuna - iga riik eraldi jääks liiga väikeseks. Pikemalt on juttu koostööplaanidest Andres Laasiku artiklis 17.11.2009.

No comments:

Post a Comment