Friday 20 November 2009

Klaverite riigihankest

Telesaade "Mi" ja AK kultuuriuudised tõid 19.11.2009 välja ühe teema, mida pikemalt oli käsitlenud EMTA haldusdirektor Ott Maaten juba ka Õpetajate Lehes 16.10.2009 (refereering 20.10.2009 Delfis) - praegune Riigihangete seadus ei võimalda soetada klavereid, millel pianistid mängida tahaksid. Firma "Reval Piano", kes müüb Hiinast pärit odavamaid klavereid, on vaidlustanud EMTA riigihanked ja blokeerinud sellega EMTA plaanitud klaveripargi uuendamise.

Praegune seadus tagab lahenduse, mis muusikute silmis on absurdne - aga seaduslik. Ei aita seegi seaduse punkt, et "tehnilistel või kunstilistel põhjustel või ainuõiguse kaitsega seotud põhjustel saab hankelepingu sõlmida ainult ühe pakkujaga" (§28, §94). Sest hankekonkursile tahab EMTA kutsuda mitu firmat - aga võitjaks võiks osutuda firma, kes pakub kvaliteedi ja hinna seoses sobivaimat, ent mitte odavaimat lahendust. Kui klavereid osta vähempakkumise korras, peaksid meie pianistid suud puhtaks pühkima nii Estoniast kui Bösendorferist - rääkimata veel Steinwayst.

Ott Maateni resümee: "RHS-i on vaja muuta, nii et muusikainstrumentide hindamisele kehtestataks eriregulatsioon või poleks muusikainstrumentide soetamisel vaja riigihanget korraldada. EMTA eelistaks viimast varianti, mis oleks ka tehniliselt lihtsam: oleks vaja vaid täiendada RHS-i §14 ja teha sinna muudatus, et leping sõlmitakse muusikainstrumentide soetamiseks."

Palju pole vaja - lisada nt seaduse §14 sobivale alapunktile otsa ... ja muusikainstrumente".

No comments:

Post a Comment